Un retrobament amb Almeria al cor

El passat dos de gener, ens vam trobar amb en Joaqui Salord, sj, antic consiliari de la CVX Berchmans la comunitat, persones d’altres CVX i membres de la comunitat Casal Loiola afins al projecte d’Almeria. La trobada va ser una pregària compartida i un mos per celebrar el retrobament. El Joaqui ens va anar desgranant i compartint el dia a dia de les persones migrants a Almeria des de la seva vivència de la missió.

El seu testimoni va ser colpidor, conèixer l’actualitat de les persones migrans que viuen en assentaments xabolistes, sense llum ni aigua potable, sense servei de recollida d’escombraries; homes i dones que estan en situació de vulnerabilitat, sovint no disposen de papers i desconeixen la llengua castellana.

Una altre situació que va compartir amb nosaltres va ser l’experiència de les persones que viuen en un assentament, considerat il·legal, i aquest es derruit avisant amb poc dies d’anticipació. Per les persones que hi són representa un doble dol, la destrucció de les seves cases i el marxar del lloc que fins aquell moment ha estat la teva llar. Alguns ho perden tot, d’altres recullen el que poden i recorren a familiars, amics o coneguts que els poden acollir temporalment a les seves cases, uns altres en els llocs que s’habiliten de manera excepcional i una part senzillament han d’iniciar de nou el procés de buscar un lloc per arrecerar-se i tornar a començar.

Malgrat aquesta realitat hi ha un bri d’esperança sobretot, en la resiliència d’aquestes persones que tot i les dificultats volen reeixir en el seu objectiu, i “construir i reconstruir” petits espais amb palets i plàstics d’hivernacle reciclats per fer d’escola i poder rebre unes classes quan el sol ja es pon i han acabat la seva llarga i dura jornada.

La constitució del Servei Jesuïta a Migrants a Almeria (SJM – Almeria), durant el 2023 va ser “una bona notícia” pel que suposa poder disposar d’un interlocutor vàlid de relació amb organismes i institucions públiques que permetin més recursos humans, d’organització i materials. Una altre èxit és la rehabilitació de l’edifici principal de la Casa Arrupe (seu SJM a Puebloblanco) per convertir-lo en casa d’acollida i espai d’hospitalitat per a que algunes d’aquestes persones puguin tenir un petit ajut en el camí de fer realitat el seu somni. Ara el treball de l’equip està centrat en donar forma i concreció a l’us de la casa. Qui acollirà, com participaran les persones que hi siguin de la casa a nivell domèstic, econòmic …. En fi el repte de triar com farem les coses en un mar immens de necessitats.

Per concloure va destacar la importància de la solidaritat de diferents comunitats, la imprescindible tasca del voluntariat que participa en les activitats divulgatives i donant classes. I la voluntat de continuar impulsant la missió d’acompanyar, servir i i defensar a les persones migrants. Des de la CVX Berchmans i de les altres persones que estavem en la trobada volem donar a conèixer aquesta senzilla experiència, per ser per un moment, la “veu dels que no tenen veu”; i compartir amb vosaltres una experiència que ens apropa a aquest nen petit i feble que acaba de nèixer i espera la nostra col·laboració.

Altagracia Torrens

CVX Berchmans

Barcelona gener de 2024

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *